Cytaty i aforyzmy Ulubione Kategorie Autorzy Profesje Narodowości Najlepsze Generator obrazków Losowe Szukaj

Cytaty kulinarne, o gotowaniu

Robert Makłowicz


24 cytaty, 20 cytatów kulinarnych, o gotowaniu

Gordon Ramsay


15 cytatów, 9 cytatów kulinarnych, o gotowaniu

Jamie Oliver


14 cytatów, 8 cytatów kulinarnych, o gotowaniu

Jean Reno


16 cytatów, 4 cytaty kulinarne, o gotowaniu

Pascal Brodnicki


5 cytatów, 3 cytaty kulinarne, o gotowaniu

Witold Gombrowicz


45 cytatów, 2 cytaty kulinarne, o gotowaniu
↓↓ pokaż więcej autorów ↓↓

Galeria - kliknij aby powiększyć

Kombinacje kategorii

↓↓ pokaż więcej kombinacji kategorii ↓↓

Losowy obrazek z cytatem - co 10 minut losowanie

Cytaty kulinarne, o gotowaniu
Umieść ten obrazek na swojej stronie / blogu, kopiując kod html poniżej, a co 10 minut pojawi się losowy cytat  z tej kategorii:

Pomidory kisi się w lecie, gdy zbierane prosto z krzaka mają smak. W środku jest dużo kopru, mają lekko kwaskowy smak, skóra od razu odchodzi, zostaje naraz taka esencja, która eksploduje w ustach, bardzo intensywny smak pomidorowo-koprowy - używa się tych grubych łodyg, które dodaje się też do kiszenia ogórków. Bardzo lubię.

Kategorie: cytaty o sobie; cytaty kulinarne, o gotowaniu
Robert Makłowicz
strona cytatu

Sądzę, że ludzie kupują wieprzowinę nie tylko dlatego, że jest ona tania, im się też wydaje, że to jest tradycyjne polskie jedzenie, bo schabowe robiła mama i babcia, ale nie wiedzą, że już prababcia nie robiła, gdyż to jest PRL-owska potrawa.

Kategorie: cytaty o Polsce; cytaty kulinarne, o gotowaniu
Robert Makłowicz
strona cytatu
powiązane hasła: PRL

Charakterystyczna i osobna jest kuchnia Podhala. Nie szukałbym jej w Zakopanem, ono jest ofiarą własnego sukcesu turystycznego nie tylko w sferze wizualnej. Trzeba nieco zboczyć z najbardziej utartych szlaków i pojechać choćby do Ochotnicy. Tam nadal jada się brukiew, moskole, gęsinę i inne rzeczy, które płyną z tej ziemi.

Kategorie: cytaty kulinarne, o gotowaniu
Robert Makłowicz
strona cytatu

To, że dany region akurat w tym momencie dziejowym przynależy do jakiegoś państwa, nie przekreśla wiekowego formowania własnej, odrębnej kultury kulinarnej. Kuchnia narodowa to jest pomysł XX-wieczny. Może to niektórych zdziwić, ale po raz pierwszy terminu kuchnia włoska użył Benito Mussolini. Wtedy taka uniformizacja była związana z dążeniem autorytarnych reżimów do tego, żeby coś było narodowe, a tym samym lepsze od innych.

Kategorie: cytaty o Włoszech, Włochach; cytaty kulinarne, o gotowaniu; cytaty o historii
Robert Makłowicz
strona cytatu

Rozpowszechnienie się węgierskiej kuchni opartej na papryce było wynikiem blokady kontynentalnej z czasów wojen napoleońskich, gdy Francuzi zarządzili embargo na towary z angielskich kolonii, które nie mogły przypływać do Europy. "Ofiarą" tej polityki padł m.in. pieprz.

Kategorie: cytaty kulinarne, o gotowaniu; cytaty o historii; cytaty o Węgrzech
Robert Makłowicz
strona cytatu

Jak gotuję, muszę zrobić zakupy tuż przedtem, bo wiem, w jakim jestem nastroju i na co mam akurat ochotę. Nie rozumiem ludzi, którzy przygotowują obiady na tydzień z góry, a potem tylko wyjmują je z zamrażarki. Ja żyję chwilą. To kwestia osobowości.

Kategorie: cytaty o sobie; cytaty kulinarne, o gotowaniu
Willem Dafoe
strona cytatu

Zobacz też